Zavřít
Navštívit E-shop

Terroir, duše vinohradu

Terroir, to je duše vinohradu

Co vinice, to jiné víno, řekl by vám nejeden vinař. Každý vinohrad má svou duši, která se projevuje v chuti a vůni vína, a té „duši“ se říká terroir. Co všechno tento pojem zahrnuje a jak se terroir odráží v našem víně? Pohodlně se usaďte, všechno vám povíme.

Jazykové okénko: Vinice, nebo vinohrad?

Napadla vás při čtení úvodního odstavce otázka, jaký je vlastně rozdíl mezi vinicí a vinohradem? Je to jednoduché: žádný. Zatímco vinohrad je ryze moravské slovo, vinice je slovo běžné v Čechách, které se ale často používá i na Moravě, zvlášť mimo vinařské oblasti. Obě slova jsou ale velmi stará a znamenají totéž.

Terroir aneb Odkaz kraje

Francouzské terroir se překládá jako „půda“ neb „kraj“. Znamená ale mnohem víc – zahrnuje všechny podmínky, které víno při svém vzniku má. Patří k nim:

  • kvalita a složení půdy
  • sklon svahu, orientace
  • počet teplých dní a „sluníčka“, které se vínu dostane
  • mlhy, mrazíky, srážky

Často se k těmto podmínkám připočítává také vinařská tradice daného vinohradu a osobnost vinaře nebo vinařské rodiny.

Poloha vinohradu a složení půdy se projevuje v chuti vína.

Poloha vinohradu a složení půdy se projevuje v chuti vína.

Jinak bude chutnat víno z vinice s půdou plnou minerálů, jinak víno, které rostlo na svazích sopky – takové můžete koupit například v okolí italského Vesuvu. Víno, které mělo dostatek slunce a teplých dní, bude obsahovat více cukru a nebude mít tak výraznou kyselinku. A tak bychom mohli pokračovat.

Srdeční záležitost z Blatničky

A jaké je tedy víno od nás z Blatničky? Do hry tu vstupuje několik faktorů. Naše vinice se nachází 380 metrů nad mořem – to z nich dělá nejvýše položené vinice v podhůří CHKO Bílé Karpaty. Mají vápencové podloží a jejich jíl se vyznačuje vysokým obsahem draslíku. Díky tomu jsou naše vína aromatická a specifická svou mineralitou.

Na chuť má vliv i způsob pěstování révy. Podporujeme přirozenou rovnováhu vinice, proto upřednostňujeme šetrné postřiky. V sušších obdobích dodáváme vinným keřům potřebnou vláhu pomocí kapkové závlahy, která dá rostlinám dostatek vody a s ní minerálů, a přitom oproti klasickému zalévání šetří vodu.

Ve víně se odrazí i osobnost vinaře. U nás celé naší rodiny.

Hrozny zpracováváme bezprostředně po sběru, a tak nedochází k oxidaci. Jednoduše dáváme hroznům i jejich zpracování tolik potřebnou péči a lásku, díky kterým vzniká jedinečné víno. Ochutnat ho můžete v našich vinotékách nebo klidně u vás doma. Nově jsme pro vás spustili e-shop, ve kterém se dozvíte všechno o jednotlivých vínech a objednáte je na pár kliknutí.