Foie gras
Ingredience:
300 g husích jater
1 kulatá bageta
1 šálek vypeckovaných třešní
3 lžíce octa balsamico
3 lžíce cukru
3/4 šálku vína
1 šalotka nakrájená nadrobno
1 skořice
1 šálek kuřecího vývaru
1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaná s 1 lžící vody
2 lžičky limetové šťávy
sůl a pepř
Postup přípravy:
Na středním plameni spolu povařte ocet a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, skořici a víno. Vařte tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na ¼ šálku. Přidejte vývar a třešně a duste společně 5 minut. Odstraňte skořici a za stálého míchání přidejte kukuřičný škrob a míchejte zhruba dvě minuty. Pak přimíchejte limetovou šťávu, sůl a pepř, podle chuti. Pořádně si rozpalte pánev, lehce pokapejte olivovým olejem a vložte husí játra. Pečte zprudka po dobu asi 30 sekund z každé strany. Na kolečko opečené bagety vložte opečená husí játra a přelijte višňovou omáčkou.
K Foie gras doporučujeme servírovat Tramín kořenný Velehrad 863 classic.
Tramín kořenný Velehrad 863 classic