Špenátový quiche
Ingredience:
těsto:
1 a 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
1/2 ČL soli
1/2 ČL cukru
110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
4-5 PL vody, ledově vychlazené
náplň:
90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
3 vejce
300 g mražených špenátových listů, rozmrazených a vymačkaných
250 g strouhaného sýra (Eidam)
4 až 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky
1/4 ČL soli
1/4 ČL mletého pepře
Postup přípravy:
těsto:
Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
náplň:
Troubu předehřejeme na 220°C.
Pečící formu o průměru 28 cm vymažeme lehce máslem.
Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka.
Postupně přidáme vejce a šleháme.
Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.
Směs nalijeme do připraveného korpusu.
Pečeme dozlatova, cca 25 minut.
Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
Ke špenátovému quiche doporučujeme servírovat Bag in Box Hibernal premium.
Bag in Box Hibernal premium