Zavřít
Navštívit E-shop

Oranžová vína

Podlehněte novému trendu a vychutnejte si oranžové víno

Oranžová vína u nás prozatím pozvolným tempem pronikají k širší veřejnosti. Zatímco v Londýně, Tokiu, New Yorku nebo Kodani se již tato vína podávají především v luxusnějších restauracích, v našich zemích jde zatím o pár prvních vlaštovek. Co stojí za pozvolným úspěchem těchto vín? Jedná se o novinku na trhu, nebo jen o úspěch tradičního pohledu na vinařství? Pojďte s námi prožít chuť a vůni oranžového vína.


Co jsou to oranžová vína?

Moderna nebo kus historie?

I když se zdá, že pojem oranžové víno je naprostou novinkou, o které mnozí z nás slyší naprosto poprvé a nemají žádné tušení o chuti a vůni tohoto skvostu, rozhodně se nejedná o uměle vytvořenou novinku.
Tato přírodní podoba vína je totiž hluboce zakořeněna v historii Gruzie, kde se tento lahodný mok vyrábí už několik tisíc let. A to rozhodně nemá nic co do činění s hipsterskou podobou konzumenta vína, který je dnes prezentován jako geek a dokonale sladěný všeználek se sklenkou oranžového vína v ruce. Jde o něco mnohem hlubšího.

V rámci Gruzie jsou pro tuto výrobu známá lokální vína, například Mtsvane. Oranžová vína tak bezesporu patří ke kulturnímu dědictví této kavkazské země. A nutno podotknout, že oblibu si získala také díky tradiční výrobě pomocí objemné keramické nádoby podobné amfoře, jež se nazývá kvevri. Tato nádoba se při tradiční výrobě po ukončení bouřlivého kvašení vína dobře utěsní a zakope do země. Zrání vína, které se do kvevri ukládá i s třapinami, tak probíhá ve velmi stabilní teplotě.
A co doba zrání? Základem je při tradiční výrobě zrání nejméně půlroční, avšak na gruzínském venkově je dodnes běžné, že se kvevri uloží do země při narození potomka, a opět se vykope až před jeho svatbou.
V současné době se oranžové víno nejvíce dostalo do povědomí celého světa díky italsko-slovinskému pohraničí, kde prosluly regiony jako je Collio a Goriška Brda. Právě díky píli a neúnavné péči o vína tamních přírodních vinařů se o oranžové víno začalo zajímat stále více zájemců. Rozhodně se tedy nejedná o uměle vytvořenou novinku na trhu. Oranžové víno má bohatou historii a nezaměnitelnou chuť. Jaká že vlastně ta chuť je?
 

Typická chuť

Obecně se tvrdí, že oranžové víno nelze s ničím jiným srovnat. Rozhodně si tento zážitek dopřejte, a budete mile překvapeni. Kombinace plnosti a tříslovin vín červených se snoubí se svěžestí a ovocným nádechem bílých vín. Pocítíte tóny kandovaného citrusového ovoce, směsí koření, bylinek či ovocných čajů.
Oranžové víno výrazně odráží terroir, kterému dalo vzniknout. Například kolekce Authentic nabízí unikátní přírodně čisté oranžové tiché víno s naprosto minimální hodnotou oxidu siřičitého. Toto víno bývá právem označováno za „živé“.

 

Oranžové víno
Cuvée Orange Wine

Tohle si prostě užijete

Oranžová vína se skvěle hodí k pokrmům. Vyzkoušejte je s hipsterským raw jídlem, nebo klidně s asijskou kuchyní – pokaždé vás překvapí nezaměnitelnou plnou chutí, kterou si zamilujete. A asijskou kuchyni nezmiňujeme náhodou – právě oranžová vína jsou ta, jež dokonale doplňují výraznou a pikantní chuť právě indických nebo thajských jídel.
Ohledně teploty zde moc práce mít nebudete, oranžové víno není třeba příliš chladit. Ideální teplota je okolo 14 °C. Teplota mezi 14 a 18 stupni Celsia se pro tato vína jeví jako příhodná, jelikož právě v této teplotě se jejich vlastnosti nejvíce rozvinou. Uvádí se, že při velmi nízkých teplotách se oranžová vína tolik neprojeví.
Zdá se vám, že oranžová vína patří mezi popelky mezi víny? Někteří vinaři skutečně uvádějí, že nezaměnitelná chuť a aroma těchto unikátních vín se projeví až ve chvíli, kdy lidé budou více dbát na původ vín a na jejich složení. Zdá se, že tato doba právě nastává.
Stanete se i vy milovníky oranžových vín, která se k nám dostala z Kavkazu, a jejichž výrobou se pyšní přední česká a moravská vinařství?