Medovina patří tam, kde je zapotřebí zdraví
Sláva medoviny se vrací – i díky tomu, že je považována za přírodní antibiotikum. Jak nám umí být tento již od středověku oblíbený nápoj užitečný zejména pokud jde o zdraví?
Znáte medovinu?
Obvykle se s ní setkáváme jenom na různých farmářských či řemeslných trzích, přitom by si zasloužila být považována spíše za lék, než za archaickou atrakci. Medovina se vyrábí kvašením medu. Důležité je, že do ní nepatří žádný přidaný cukr ani líh. Kvalitu medoviny ovlivňuje především kvalita samotného medu, který se pro její výrobu použije, ale rovněž nuance v technologii výroby, či použité bylinky a koření. Ty však již ovlivňují především chuť konkrétní medoviny, než primárně její kvalitu.
Medovina je doopravdy z medu
Medovina, medové víno, též jenom med (tak se jí říkalo za Přemyslovců) či strdí – to vše jsou výrazy pro tento nápoj, který si s sebou nese léčivé účinky medu. Je považována za nejstarší alkoholický nápoj a byl to i tradiční nápoj starých Slovanů. Jelikož se do medoviny správně nemá přidávat cukr, celé kvašení probíhá za pomoci fruktózy a glukózy, tedy jednoduchých cukrů. Kvašení medu se nastartuje tak, že se k medu přidá voda obvykle v objemu 50 až 70 %, případně se využívají vhodné kvasinky, které proces kvašení nastartují. Kvašení by mělo probíhat při teplotě nižší než 40 °C, aby se předešlo degradaci účinných složek primární suroviny – medu. Proto je i nápoj z medu, medovina, tak bohatý na zdravé látky. Medoviny se od sebe liší tím, jak moc jsou sladké, obsahem alkoholu a použitým medem. Bohužel též obsahem kvalitních látek, protože u těch méně kvalitních se nedodrží technologický proces a své cenné látky tak medovina při procesu zpracování ztratí.
Medovina
Léčivé účinky medu se promítají do medoviny
Med byl za lék považován po staletí a platí to dodnes. Kvalita medů a jejich léčivá síla se mění i podle toho, z jakých rostlinek med včely vyprodukují, zdali jde o luční či lesní med, zajímavé jsou též speciální jednodruhové medy, naprostou špičkou jsou medy z různých vysokohorských oblastí. Tyto léčivé účinky si pak nese i medovina, která je z tohoto medu vyrobena. Včelovina, jak se rovněž medovina nazývá, umí udržovat zdraví a vitalitu. Má antimikrobiální účinky, stejně jako med. Zamezuje množení bakterií a dalších mikroorganismů. Tradičně se řadí mezi přírodní antibiotika. Má schopnost pozitivně ovlivňovat i naši duševní rovnováhu.
Včelovina
Je to lék i v době Covid-19?
Lékem samozřejmě není, ale poslední výzkumy ukazují, že med a produkty z medu mají blahodární vliv i na naši imunitu. Med je bohatý na antioxidanty na bázi fenolů a umí se v těle vypořádat s prevítem známým jako volné radikály. Střídmé pití medoviny tak prospívá našemu zdraví a dělá nás odolnějšími vůči nemocem.
Květový med