víno a zdraví

Medicínské a biochemické výzkumné týmy na celém světě poukazují na zdravotní přínos vyplývající z konzumace kvalitního vína. Když zvedáme číše, abychom připili někomu na zdraví, jsme skutečně krytí silnými argumenty.

Nacházíte se: úvodní strana > víno a zdraví

víno a kardiovaskulární systém

Zdravotním aspektům pití vína se věnuje stále větší pozornost především ve vztahu k prevenci a léčbě některých civilizačních chorob, zejména vzhledem k velkému rozšíření srdečních a cévních onemocnění. Fenolové sloučeniny obsažené ve víně mají ochranný účinek  na cévy, napomáhají funkci srdce a udržování lepšího krevního oběhu.

Je prokázáno, že malé dávky vína příznivě ovlivňují oběhový systém, hladinu krevních tuků, krevní srážlivost, trávení, hormonální funkce a záněty. Víno je navíc výborným prostředkem proti nespavosti, urychluje hojení ran a pomáhá při dietě. Malé množství vína působí pozitivně i na funkci jater, a to tak, že zvyšuje aktivitu  některých enzymů. Hovoří se také o tom, že víno má vliv i na zamezení zhoubné přeměny buněk v nádorové bujení.

 

francouzský paradox

Francie patří k zemím západního životního stylu, kde se navzdory konzumaci potravin s vysokým podílem tuků a sacharidů, kouření a nedostatečnému pohybu vyskytuje nejnižší úmrtnost na srdeční onemocnění. Jedná se o paradox způsobený každodenním pitím vína spolu se stravou bohatou na vitamíny. Podobně je na tom Itálie a ostatní země s vysokou spotřebou vína.

 

sociální aspekty

Víno má pradávnou tradici jako vazba mezi lidmi. V starověkých rituálech a náboženských ceremóniích, tak jako při současných společenských událostech jako obědy, večeře a bankety, víno hraje speciální úlohu a jeho konzumace byla vždy soudržnou společenskou silou, symbolem radosti oslav a emocí lidí na celém světě.