snoubení vína a pokrmů

V současné době se snoubení vína a pokrmů řadí na přední místo v gastronomii a patří k nejsložitějším úkolům sommeliera a šéfkuchaře.

 

Nacházíte se: úvodní strana > snoubení vína a pokrmů

zlaté pravidlo

Vybíráte-li víno k pokrmům, existuje jedno zlaté pravidlo. Čím je pokrm delikátnější, tím by mělo být i delikátnější, jemnější víno, zatímco pokrmy výraznější úpravy a plnější či kořenitější chuti mohou být doplněny extraktivnějšími a více aromatickými víny.

Člověk je individualista a proto vnímá vůně a chutě rozlišně. Může být mimořádně citlivý na určité smysly vnímání jako je sladkost, kyselost, slanost, hořkost, a proto kombinace určitého pokrmu s vínem bude u každého individuální.


Samozřejmě člověk žije v civilizovaném světě a je začleněný do určité skupiny, oblasti, země, která
má zvyky, tradice převzaté od svých předků. Jeho apetit je zcela určitě ovlivněn chuťovou skladbou daného regionu.

A tak musí sommelier, šéfkuchař, ale i sklepmistr neustále zkoušet, modernizovat a přizpůsobovat se novým trendům, hledat nové chutě, nové snoubení a naslouchat světu, aby nejen uspokojil své zákazníky a hosty,
ale aby jim otevřel bránu do zážitkové, nevšední gastronomie.

 

Doporučení našeho sommeliera:  "Exkluzivní snoubení na vidličku aneb pánský dezert"
Sýr s modrou plísní (roqvuefort) na vlašském oříšku s meruňkovou marmeládou v kombinaci s vínem Late Harvest, botritický sběr, vinařství Santa Alicia  (92g zbytkového cukru).


                                                                Sommelier, lektor v oboru gastronomie  Marian Jemelík

 

,,Vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo.''

 

(P. Pons)