moravská vína

Výběr toho nejlepšího z moravských vín:

VÍNO HRUŠKA s.r.o.

classic collection

sweet collection

top collection

sekt Crémant

hroznová šťáva

likérové víno

 

Nacházíte se: úvodní strana > produkty a služby > moravská vína

charatkeristika a přednosti moravských vín

Je-li víno, ať již směsné nebo odrůdové, označováno jako ,,moravské", pak lze předpokládat jeho původ v širokém pojetí moravského terroiru, kde jsou nejdůležitější prvky geografické položení Moravy, klimatické podmínky, pěstitelské způsoby révy i zvyklosti při výrobě vína, které vedou k obecně přijatému, typickému, chuťovému výrazu moravských vín. Avšak každému, kdo se blíže seznámil s moravskými víny, se brzy stane jejich rozmanitost nápadnou vlastností, která je zakotvena nejen v odrůdové skladbě, ale hlavně v rozdílnostech
jejich původu z různých částí Moravy. Souvisí tedy s terroirem  vinařských podoblastí nebo možná lépe řečeno s přírodními vlastnostmi krajinných celků, kde mezi určující znaky terroiru patří na prvním  místě jak polohopisné, tak geologické a půdní podmínky. Tím se dostáváme zákonitě k působení jednotlivých ekologických celků – bioregionů na charakter rostlinného pokryvu, tedy i k působení na charakteristické znaky růstu révy a zrání hroznů pod vlivem určitých přírodních podmínek.
K hlavním znakům rozeznatelnosti moravských vín patří zralé a šťavnatě chutnající kyseliny, bohaté extraktivní  látky, jednoznačná a přímočaře sevřená chuť, doprovázená výraznými vůněmi jemných tónů, mezi  nimiž nechybí paleta vůní primárních a ve vyznačených ročnících kořenitost z vyzrálých, ale nepřezrálých hroznů.

 

náš region

Bioregion hlucký se rozkládá v podhůří Bílých Karpat. Podloží viničních tratí Strážnicka a Blatnicka pochází z eocénu, ze svrchní křídy nebo je tvořeno mocnými vrstvami flyše. Podnebí hluckého bioregionu je ovlivněno  teplým a sušším podnebím sousední podprovincie severopanenské. Kladný vliv tu mají v době zrání hroznů teplé větry – föhny, které vanou přes hřebeny Bílých Karpat, kde se vysuší a sestupem se oteplí. Značná část vinic tu leží na těžkých  půdách vzniklých na autochtonních jílech. Jsou to půdy vododržné a réva na nich čerpá výživu i v suchých létech. To dodává tamním vínům na extraktivnosti a plnosti. Je to  oblast převážně bílých vín z burgundských odrůd, Ryzlinku rýnského i kdysi více rozšířeného Sylvánského zeleného. Z Blatnické lokality Roháče se proslavilo víno "Blatnický Roháč", scelené víno z odrůd Sylvánské zelené, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský.

(Prof. Ing. V.Kraus, Csc.)